הגן הארכיאולוגי, מרכז דוידסון, ירושלים.
אדריכלות: קימל אשכולות אדריכלים. צוות תכנון: איתן קימל, מיכל קימל אשכולות, אילן כרמי
יועץ אלומיניום: לנדמן אלומיניום בע"מ
אודות – מרכז דוידסון הוא מוזיאון השוכן באתר החפירות של הכותל הדרומי, בעיר העתיקה בירושלים, ומהווה חלק ממנו. הקת המוזיאון במקום כה מרכזי בירושלים העתיקה, הציבה בפני האדריכלים אתגר נוכח המתח בין המונומנטליות של האתר לבין תפיסת עולמם האדריכלית. מצד אחד, קר הרקיע הדומיננטי של חומות העיר העתיקה, ושרידי הקירות העתיקים. מצד שני, אתר ארכיאולוגי ובו מאג שברירי של תקופות היסטוריות שונות, הבנויות רבדים רבדים, האחת על קודמתה. המשאלה האדריכלית הייתה להקים מבנה המשקיף בכבוד על הממצאים, נשזר בהם, ושומר על שיווי משקל בינו לבין החפירות מתחת לפני האדמה. התכנון האדריכלית התגבש בדו – שיח עם הארכיאולוגים מחד, ואם המתכננים והמבצעים מאידך. התכנון התמקד בהתאמת אולם הקשתות התת – קרקעי, בן כ- 1,300 שנה, לייעודו החדש כמוזיאון חדשני, המכיל מערכות לוגיסטיות מתוחכמות. התכנון הציב אתגר בהתאמת החלל ההיסטורי הקדמוני, למבקרים רבים בכפוף לכל דרישות הבטיחות והנגישות. התוצאה היא ביקור המתחיל במורד דרמטי אל תוך בטן האדמה, וממשיך בעומקה תוך אובדן תחושת ההתמצאות. המסע מסתיים בטיפוס חזרה אל מעל לפני הקרקע, דרך מעבר מודרני ושקוף, חזרה למציאות היומיומית.
קיר זיזי (Console) שכולו זכוכית המתנשא בהיקף מעטפת המבנה, מאפשר מבט מלא נטול הפרעות מן המבנה החוצה והפוך. המעטפת עשויה שני נדבכים של לוחות זכוכית זה מעל זה. הנדבך התחתן משיק וחבוק בבסיסו במפלס הפיתוח. מעטפת הזכוכית המינימלית, החובקת את אולם הקשתות, וקירוי הפלדה הדקיק שמעליו, מעצימים את המסיביות של הקירות העתיקים. חומרי הבנייה המודרניים, המינימליסטיים והקלילים, עצימים את מארג השכבות ההיסטורי. כדי להדגיש את שקיפות המבנה, עמודי הפלדה הקונסטרוקטיביים של הגג הורחקו מאוד ממעטפת המבנה.
חתך אנכי
- נדבך הזכוכית העליון, חבוק בקודקודו בפרופיל "ח" של פח אלומיניום, שהותאם לקלוט את התזוזות האנכיות של הגג, מבלי לגרום לסדקים ולפגיעה מכנית בזכוכית. אולם בה בעת, תומך את השמשה נוכח הטרחות הרוח האופקיות.
- תפשנית "עכביש" מפלב"מ L316, בעלת 4 זרועות. ראשי המחבר הם קונים ומתלכדים יחדיו עם השמשה למישור טפוף (flush).
- עמודון RHS זיזי 100 *100 מ"מ, צבוע שחור.
- שמשת רבדים 12+10 מ"מ, ויריעת XIR (קליפורניה) לריסון קרינת השמש, פרושה ודבוקה בין לוחות הזכוכית. הביצועים הפיזיקליים של השמשה:30%=SF, 7%=RO, 15%=RI, 29%=LT